Ekonomisk månad

En kort bakgrundsbeskrivning

3000 kronor. Tre tusen kronor är snittet vad jag spenderar på Cafébesök varje månad. 36 000 kronor per år alltså. Det stör mig att när jag tittar tillbaka på föregående månads utgifter så finns det inte någon direkt bov i dramat utan pengarna försvinner i en, för mig, helt rimlig hastighet. Men. I Mars lyckades jag på något sätt spara 6000 kronor utan att hålla tillbaka på någonting. Månaden efteråt testade jag att lägga undan samma summa direkt när lönen kom, men trots ett halvhjärtat gnetande slutade det med att jag förde tillbaka 4500 av de kronorna. Varför? Självklart skulle man enkelt kunna konstatera att jag helt enkelt spenderat mer under April, men det är beteendet jag är intresserad av. Inte summorna.

Mars och April ser likadana ut. Det finns dock några små utgifter i stort sett varje dag som plockar på. ”Osynliga” utgifter som äter upp lönepengarna från insidan.

Osynliga utgifter – eller rättare sagt onödiga utgifter.

Med ovanstående bakgrund har jag nu bestämt mig för att ta tag i problemet och dra rejält i handbromsen vad gäller ”onödiga” utgifter. Att bara ta det lite lugnt är ingen direkt utmaning så jag har även bestämt mig för att ALLA inköp, stora som små, skall granskas kritiskt innan de görs. Planera matlagningen och matinköp minutiöst, avstå café- och restaurangbesök, godis etc..

En vana jag haft länge är att laga middag och spara resterna, men aldrig äta dem till lunch. Efter ett par dagar slänger jag dem. Frysen innehåller också mycket och under perioder har jag slängt mat för massor av pengar. Ingredienser i kylskåpet jag bara haft till en rätt har sedan kasserats eftersom kunskapen om vad man kan använda dem mer till inte finns. Det blir att kombinera det som finns med billiga matinköp. Inget mer ICA Nära, någonsin. Inte heller efter denna period är över. Alla kvitton på inköp skall redovisas och motiveras och det börjar nu.

När jag börjar detta har jag en del köttfärs, kycklingfiléer, grönsaker och bröd i frysen. Skafferiet ser ut som de flesta andras; Kryddor, mjöl, pasta, tomatkross etc. Kylskåpet innehållet fil, mjölk, yoghurt, ost, ett par öl, en flaska vitt och lite annat allmänt såsom tomatpuré, ketchup och kött-/fiskfond. The basics.

Lagade köttfärssås och spaghetti till middag. Svåger med barn på besök. Sparade resterna. Blev mindre kvar än jag trott.