Första riktiga utgiften – Dag 3 av 31

Fredagsmys

Varje fredag morgon sedan cirka två år tillbaka har jag spenderat en timme nere på mitt favoritcafé, Con Amor. En tradition som från början var ett sätt att avsluta veckans stress för tjejerna som driver firman. Idag är vi 10-12 stamgäster som från och till tittar in på fredagar. Det är en helt fantastisk idé som inte tar tid från någonting annat. Man sitter där och äter lite frukost, dricker kaffe och pratar om ingenting med personer man egentligen inte riktigt känner. Helt olika peronligheter som av tradition knutits ihop en aning.

Jag är inte där då och då. Jag är alltid där. Utan fredagsmyset blir min helg inte lika bra. Jag behöver ett avstamp från vardagen för att uppskatta ledigheten. Idag kom då första fredagen där jag inte skule delta. Det är ju trots allt en ”onödig” utgift. Visst, det är en positiv upplevelse som gör en glad under en längre tid, en miniinvestering i sig själv, men det är också många andra saker.

Tror inte att det är några problem om jag satt mig vid fredagsmyset utan att köpa något. Speciellt inte eftersom de vet om mitt lilla projekt. Jag gick ner för att klara av ett ärende och hade turen att flickvännen precis skulle beställa en kaffe. Hon beställde en till mig också.

Att bli bjuden på fika under en månad är inte en hållbar lösning. Indirekt blir det en skuld. Man brukar ju ta varannan och då flyttar jag bara en väldigt massa fikande framåt. Bloggaren Kissie (eller blondinbella kommer aldrig ihåg vem som är vem) skulle ju leva studentliv på 4000kr/månad. Hon började med att köpa ett par ”ursnygga” stövlar för ett par tusen och använde kreditkortet. När hon fick frågan hur hon hade tänkt finansiera resten av månaden konstaterade hon att stövlarna inte behövde betalas förrän nästa månad och då hade hon ju full lön igen. Mediakupp eller inte – jag kan ju inte gå runt och bli bjuden på allt en hel månad.

Råvaror kostar pengar.

Min snittkostnad för ett besök i matvaruaffären ligger på ungefär 220-250 kronor. Tänker att ”Jo, men jag löpte ju faktiskt kött och det är ju dyrt”. Idag skulle jag komplettera med sallad, tomat och grädde. Tog det minsta salladshuvudet och EN tomat. Bara för att lära mig vad varje sak kostar. 24 kronor. Kändes dyrt. Tiotalen adderas snabbt när man handlar. Valde bort plastkassen i matbutiken och la mitt enkla inköp i en fryspåse. Fick oväntad användning för den när en hundägare försökte lämna tornet hennes lurviga älskling just lämnat utanför sonens dagis. ”Åh jag glömde påsar”.. Fick hon plocka upp det i en genomskinlig, tunn, fryspåse istället. One idiot down more to go!

Gick förbi Café Con Amor och betalade av skulden på 50kr.

Ligger en viss dramaturgi inbäddat i detta projekt inser jag nu när jag öppnar kylskåpet och chockartat kommer till insikt att snuset kommer att ta slut under mitten av den ekonomiska månaden… Gick direkt ner från två till en portionssnus om gången. Om det är så att jag inte lyckas ransonera snuset som är kvar får snusandet ta en paus. Det, om något, är en onödig utgift.

Lagade fläskfilé med råstekt potatis och dragonsås till middag. Och sallad till det.