Oväntad bjudning x3 – Dag 5 av 31

Rester – ett fult ord?

Födelsedag i släkten idag. Tog en fika i majorna med lite spridda skurar av familjen. Riktigt trevligt. Att köpa fika ute är ju en av de viktigaste reglerna så jag satte mig sonika bara på en av platserna. Blev bjuden på en latte och hallonpaj. Får klura ut senare hur det skall passa in bland mina oskrivna regler om att bli bjuden.

På vägen hem hör jag någon ropa mitt namn. Pizzakillarna. Jag har handlat tillräckligt mycket pizza för att de skall sticka ut huvudet och fråga om jag vill ha två kebabpizzor, helt nya, som de råkat lägga på fel typ av kebab på.  ”PIZZA!”, skrek sonen och jag var tvungen att tacka ja. Vanligtvis hade detta varit ett välkommet tillskott men nu var vi bjudna till födelsedagsmiddag och skulle vara där om två timmar.

Medan sonen åt kanter vid köksbordet, han äter nästan bara kanterna runt pizzan, så funderade jag på vilket slöseri med mat det var och nådde antingen ett lågvattenmärke eller höjdpunkt i detta test. Det var så jäkla mycket kebab på de där pizzorna så jag plockade bort den och bestämde mig för att göra en kebabsallad till morgondagen. Får se om det blir bra. Kan tänkas hamna i en pasta också. Kebab är ju ganska ordentligt kryddat så det borde bli gott.

Väl på födelsedagsmiddagen var jag tvungen att berätta om vad jag håller på med och också fråga om det var konstigt att spara kebaben, men alla tyckte det lät som en bra idé och något som har inträffat ett par gånger tidigare är att samtalet kring slöseri med mat och onödiga utgifter är något som berör. Något som många tänkt på, irriterat sig över eller faktiskt redan aktivt försöker motverka. Det bjöds på helt fantastisk oxfilé, potatis, sallad och lite goda såser. Det blev mat över. Efter kaffet stod det en doggybag till mig – jag frågade inte ens. Ingen anledning att tacka nej. Blommorna vi hade med oss kostade 150kr. 75kr på min kostnadskalkyl.

Snart är ett besök hos en stormarknad behövlig för att fylla på de nu sinande förrådet hemma. Har en hel del pasta, potatis, frysta grönsaker, köttfärs och kyckling kvar, men att bara äta sådant orkar jag inte. Jag skall ju inte plåga mig och min omgivning i en månad utan använda sunt förnuft för att undvika onödiga kostnader.

Är nu uppe i 50 + 24 + 75 kronor. Vanligtvis hade den siffran förmodligen varit uppe i 1500-2000 kronor vid det här laget.