Passivt deltagande – Dag 1 av 31

Hur lever man på noll?

Idag kom då den första riktiga utmaningen. En hel dag där pengar skulle sparas. Leva ”fattigt”. Inser att jag inte har någon plan för hur jag skall tackla min omgivning ännu. Alla är vana vid att jag är först med att föreslå en fika. Bjuder dessutom gärna eftersom jag tycker att det är väl spenderade pengar. Socialt. Positivt. Trevligt.

Just idag får det inte kosta någonting. Planen kommer först. Lämnar VISA-kortet hemma och kör sonen till förskolan. Just det, kanske är av intresse att veta att jag har två barn. En kille på tre och en liten tjej på 7 månader. Det hjälper inte ekonomin vill jag lova. Självklart kommer de inte att märka av pappas gnetande, men förhoppningsvis äter de ännu bättre mat än tidigare. Mer planerad kost kanske?

Det är jag som är föräldraledig. Det var min tur att få uppleva det. Har lagt upp det så att jag jobbar heltid med min byrå och dottern får följa med till kontoret alternativt att en snäll farförälder passar i några timmar under tiden för större möten eller kundbesök. Det har fungerat väldigt bra, men nu blir det till att lägga timmarna på kvällarna. Enda anledningen till att jag jobbar heltid är eftersom jag vill att treåringen skall få gå heltid på förskolan. En trött pappa med en krävande lillasyster på armen tycker inte jag är en bra miljö. Så – ”dubbeljobb” alltså.

Efter avlämnandet på förskolan blev det fika tillsammans med mina två mammalediga grannar, varav en fyllde år. Detta var planerat sedan tidigare och inte alls en listig plan att fika utan att betala något.

Efter firandet tog jag en jättepromenad för att helt enkelt slå ihjäl tiden innan sonen skulle hämtas igen. Att genom passivitet klara utmaningen. Då kan jag också passa på att ringa många samtal och hålla den sociala delen av arbetet igång. Minuterna gick lika långsamt och begäret efter att köpa något var absurt. En liten godis, en take-away-kaffe… vad som helst! Exakt samma beroendekänsla som är jag slutade röka efter 13 år i dimman. Fan vad man luktade känner jag nu när någon står och blossar. Jaja, det är deras beroende. Deras beslut.

Idag spenderades inga pengar alls. Satte på kaffe hemma. Jättegott. Lite ensamt, men jättegott.

Lagade Korv Stroganoff. Hade det mesta hemma visade det sig. Flickvännen fick dock investera i ett paket grädde.