Redovisning & belöning – Dag 31 av 31

Om du bara vill veta hur lite jag spenderade eller hur mycket jag sparade kan du scrolla längst ner på sida.

Dagen d.

"Får man ta med popcorn till arenan?"

Detta lilla projekt kan ha varit ett av de viktigaste jag genomfört på länge. Tog tag i mitt otränade yttre inför Göteborgsvarvet 2011 och fick riktigt bra snurr på kroppen efter det. Ett års träning var dock ingenting jämfört med en månads ekonomisk återhållsamhet. Det finns, förutom det egna behovet, beroendet och mönstret också ett socialt tryck som i förlängningen kostar en hel del. Man vill ju helst inte tacka nej till en picknick i det gröna eller en fika på stan.

För att försvara mig mot den sociala delen av utmaningen har jag konsekvent kommit med alternativ till förslagen eller valt en, för mig själv, väldigt billig lösning. Har aldrig fikat så mycket hemma hos mig eller andra som under maj månad.

Anledningen till hela projektet är kontoutdragen från mars och april. Ena månaden hade jag, utan att försöka, sparat 6000 kronor. När jag nästa månad direkt sparade 6000 kronor och försökte hålla det blev resultatet att jag förde tillbaka 4500 kronor och bara lyckades spara 1 500 kronor trots att jag inte haft några stora skillnader i varken fasta utgifter eller inköp.

Minns ni de gamla hemkunskapsböckerna om att hushålla?

Med april månad bakom mig var tanken att jag bara skulle undvika onödiga kostnader. Godis, caféer etc. Det övergick ganska snabbt till ett nitiskt avstånd mot allt som kostade pengar. Det borde jag förvisso vetat om för det är så jag fungerar. Det blev till en tävling. Under en period var jag nästan inne på att hitta en alternativ inkomst för att täcka alla utgifter och på det sättet ha kvar hela lönen. Är väldigt nöjd över att det inte blev så.

”The licensing effect”

De första dagarna av den ekonomiska månaden var de svåraste. Speciellt då man fick frågan ”Varför?” av vänner när man tackade nej till saker. Nu var det ingen hord av vänner som ville träffas, men tillräckligt många för att jag skulle känna att jag svek dem lite. Som om jag inte ville träffa dem och använde den ekonomiska månaden som en ursäkt. Det släppte efter ett tag.

Jag har ju rökt i ungefär tretton år. Slutade för 3 år sedan när sonen var på väg. Problemet att umgås med andra rökare när man själv försöker sluta är inte att man ser dom röka utan att det kommer ett litet litet tryck från dem att det är ok att ta en cigarett. Anledningen till det behöver jag inte gå in på i detalj – men kortfattat så mår man bättre som rökare om man vet att andra också röker. Då är man inte ensam om att göra något dumt.

Det finns en studie publicerad i tidningen Addiction som behandlar ”the licensing effect”. Studien visade att den hälft av försökspersonerna som fick en multivitamintablett och sedan fick fria händer för att röka en timme rökte i genomsnitt nästan dubbelt så många cigaretter som den hälft av försökspersonerna som inte hade fått vitamintabletten innan timmen då de var fria att röka. Hjärnans belöningssystem i sitt esse. Benämningen ”the license effect” är underbar.

Samma process som när jag slutade röka gick jag också igenom när jag skulle sluta spendera pengar. Kände hela tiden att ”Nu har du minsann hållit tillbaka så en liten fika kan du få köpa”. Beroendet stegrade gradvis fram till två tredjedelar av månaden, men sjönk snabbt efter det då tävlingssinnet slog till inför slutspurten. Vissa perioder blev det nästan löjligt nu när jag tänker tillbaka på det. Godisväggarna till kassan kändes som ett hån, men inte en godisbit, kaffeklunk eller kanelbulle inhandlades.

Att bryta en vana

Jag är en restaurang-lunchare. Har aldrig haft med mig matlåda hemifrån. Däremot har jag gjort lunchlåda till karola med k ett flertal gånger (Karola med k får ni läsa om här). En av de mest onödiga utgifterna är ju att köpa mat andra lagat. Lyxigt och gott kanske – men inte ekonomiskt fördelaktigt. Frukost, lunch och middag ute ströks helt. Några dagar in i månaden började jag känna mig trött och hungrig. Gick igenom dagarna och insåg att jag inte ätit varken frukost eller lunch. Eftersom det låg ett stopp mot att äta ute hade luncherna ersatts av ett stopp mot att äta lunch överhuvudtaget. Fokus låg på att spara pengar och att ändra ett mönster men resultatet blev helt galet.

Fick systematiskt planera luncherna. En efter en.

Det är egentligen ganska ointressant hur mycket jag sparade eftersom alla månader ser lite olika ut och om du skall applicera detta på dig själv så har du kanske mer eller mindre att röra dig med efter de fasta räkningarna är betalda (Hyra, el, telefon etc.).

Hela projektet slutade i att jag bara spenderade 2 364 kronor. Av dem är 800 kronor anmälan till fest, 600 kronor tandläkarräkning, 250 kronor däckbyte, 425 kronor eventbiljetter… Det skall sägas att vi storhandlade för 1 400 kronor. Karola med k betalade det och vi kvittade det mot mina utlägg för fest, däck och event.

Så. 12 168,36 kronor åkte in på sparkontot. Över tolv tusen kronor extra inför sommaren. Gnetandet gav verkligen utdelning och jag tänker både en och två gånger innan jag småhandlar.

Nu börjar nästa månad. Den budgeterade månaden. Ökar utgifterna, men under kontrollerade former. Vet också att det kommer en hel del stora utgifter under månaden då semestern börjar.

Nu blir det en tur ut till stranden. Har packat ner smörgåsar med ”prickekorv” och en thermos kaffe. Min första egengjorda matsäck någonsin!