Tandborste och däckbyte – Dag 9 av 31

Efter en något kaotisk morgon stod jag på linnégatan vid niotiden och klurade på hur jag skulle få ihop resten av dagen. Har mängder av små uppdrag som måste genomföras och känner väl att det hade varit skönt att få stänga in sig i ett rum med tre kilo godis, en thermos kaffe och min dator. Lägg också till däckbyte, samt att jag lovat pappa några småinköp.

Bestämde mig för att lösa de privata åtagandena först. Gick till hemköp för att handla. En resetandborste stod med på listan, lite frukt och en tidning med mycket korsord. Väl framme vid hyllan för tandborstarna är självklart den billigaste slut. Om den någonsin funnits. ”Lockvaror”, tänker jag samtidigt som ögonen panorerar över priserna för tandborstarna som numera ser ut som avlånga rymdskepp i glada färger. ”Eldorade tandborste 9:90” lyser med sin frånvaro. Hittar en för 15 kronor. Rymdskeppens budgetalternativ. Inget man visar upp för vännerna direkt.

I fruktavdelningen ligger vindruvor utan kärna i praktiskt upplagda påsar. Priset är angivit i kilo och att leta efter den största påsen blir därför meningslöst. Kommer på mig själv med att leta efter en som inte är så stor när det självklara blir uppenbart. Ingenstans står det att man måste köpa en hel påse och klasarna ligger runtomkring. Plockar, lite skamset skall erkännas, ut halva innehållet och lägger ner i korgen. Väldigt nöjd med det beslutet. Köpte GT-Expressen samt deras korsordsbilaga för 25 kronor.

Vid överlämnandet av sakerna visar det sig att pappa redan fått tag i en tandborste. Hade detta varit förra månaden, eller möjligtvis nästa, så hade det inköpet hamnat i badrumsskåpet och förmodligen glömts bort. Lite som de där tandpetarna man köpte i förbifarten och ställde ovanför spisfläkten och som efter månader av stekos innehåller mer fett än trä.

Gick hela vägen tillbaka till butiken. Lämnade in kvitto och tandborste till kassörskan och häver ur mig ”Farmor hade redan köpt en tandborste”. Varför jag skyllde på farmor eller kom med en ursäkt kommer jag nog aldrig att förstå. Samma oro att vara till besvär som när jag tog med popcorn hemifrån till Gamla Ullevi. Dock möttes jag av lite misstro av kassörskan och med all rätt – farmor hade förmodligen uppskattat en extra tandborste som liknade ett billigt rymdskepp. Vad vet jag.

Däckbytardag

15 april skulle vinterdäcken plockats av. Med tanke på hur extremt lite vi kör vår bil har det inte gjorts. Kunde skylla länge på att SMHI varnat för vinterväglag, men när man står i 26 gradigt solsken blir det svårt att ta sig ur en eventuell kontroll.

Har varken domkraft eller fälgkors. Tänker inte köpa något heller. Ringde min styvpappa som kom och hjälpte till. Gick sådär. Vi började med höger bakhjul och det ville inte komma av. Lite rost emellan gjorde att det satt stenhårt. Tog sommardäcket som skulle sitta där och drämde till så att armarna skakade, men ingenting hjälpte. Hade ingen hammare att knacka med från insidan så det blev att skruva på muttrarna igen.

Ringde Mekonomen för att höra om de kunde hjälpa till. ”På måndag har vi tid och det kostar 350 kronor”, svarade dem. Måndag hjälper inte. Kosläpp i helgen och så behöver jag storhandla. Fick tips om att ringa runt till däckfirmor då deras säsong nu är över. Ringde den enda bilkontakten jag har istället. 250 kronor ville han ha och om jag kom ut med bilen klockan 8:00 imorgon (fredag) så skulle han kunna hjälpa mig. Tackade ja samtidigt som jag kände omöjligheten i den tiden. Flickvännen är i stockholm och att ”rodda” två barn innan dess och lämna på dagis samtidigt som jag med största sannolikhet missar fredagsmyset på Café Con Amor var inte lockande.

Bjöd hem en kompis på middag och lagade köttfärssås och spaghetti. Var så jäkla trött att jag glömde natta sonen som istället för saga i sängen somnade i soffan framför ett avsnitt av Musse Pigg och hans vänner. Bar in honom och struntade i att borsta hans tänder eftersom det blivit ett jäkla liv på honom då. Kanske jag resonerat annorlunda om jag haft en rymdskeppsliknande tandborste att finta honom med, men med största sannolikhet hade han genomskådat budgetvarianten ändå. Vad vet jag.